darkwave, goth és hazai

Egységben a Depes. Nagyszabású after a Mode rajongóknak Alan Koncertje után Szombathelyen!!!!

Ezen a hétvégén nem sok panasz hagyhatja el a Depeche Mode fanok száját, ugyanis egyrészt péntek este a zenekar egykori billentyűse az élő legenda ( aki a DM fénykorának hangzásához nagyban hozzájárult) Alan Wilder látogat el Budapestre Recoil projetjével, másrészt a szombati nap sem marad különleges csemege nélkül, ugyanis egy nagyszabású országos jellegű két termes party-t rendez a Nyugat Magyarországi Depeche Mode Rajongók Köre Szombathelyen. Erről az eseményről és az összefogás demonstrációjának jelentőségéről beszéltem eme vállalkozás  főszervezőjével, megálmodójával Fördős Sándorral.

This slideshow requires JavaScript.

Magyarországon Depeche Mode klubok tekintetében azért még mindig van kínálat bőven. Talán nem is tudnék igazából még egy olyan sztárzenekart mondani, aki köré ilyen aktív klubélet épült volna. Ám eddigi észrevételeim alapján sok klikkre oszlanak ezek a megmozdulások, és van, hogy nem is mindig felhőtlen a viszonyuk egymással. Ám hála az égnek mégis látok egy olyan pozitív kezdeményezést általad, ami megpróbálja összefogni a Mode tábort. Mikor jött ez az ötlet és milyen terveid vannak ezzel kapcsolatban?

Az ötlet már nagyon régi, ám a megvalósításra csak tavaly november óta készülünk szervezőtársaimmal /a pécsi, a veszprémi, a győri, a tatabányai, a székesfehérvári, és a szombathelyi klubvezetőkkel/! Az ötletet pont az adta, hogy egyre kevesebben járnak fel vidékről az „ősi” hagyományokkal rendelkező Pecsás rendezvényekre, mivel anyagi és egyéb jellegű gondok vannak az országban, és magával a hellyel! Mi ezt megpróbáljuk, és megvalósítjuk, hogy viszonylag alacsony költséggel a rajongók felé, létrehozzuk ezt a party sorozatot, és így évente két alkalommal az olyan rajongóknak is szórakozást nyújtunk, akiknek nem oly vastag a pénztárcájuk! Hisz az évi 2000 Ft-ban, benne foglaltatik, két megaparty, koncertekkel, lehetőség szerint Budapestről nyugatra ingyenes utaztatással! A tervek pedig egyszerűek, szeretnénk egy sikeres rendezvény lenni, ahová a rajongók egyre többen ellátogatnak majd, és önfeledten buliznak egy éjszakát az országból , és külföldről érkező rajongókkal együtt!

Alan Wilder Recoil-jának ápr 16.-ai látogatásáról tudtál a rendezvény szervezése előtt is vagy csak így alakult? Mit gondolsz, lehet ez hatással a buli létszámára?

Sajnos nem tudtam Alan érkezéséről, legalábbis a pontos dátumról, ezért hirdettük meg a rendezvényt április 17.-re! Faith-tel /Freestate csapat/ való levelezésem során említette, hogy e körül a dátum körül fog eljönni Alan is, de ezt pár nappal később hirdették meg, mint mi a rendezvényt! Ettől függetlenül, megpróbáltam én áthelyezni a rendezvényt, de sajnos sem előtte, sem utána nem volt szabad dátum, se a helyszínnek, se a Dj-knek! Így maradnunk kellett ennél az időpontnál! Úgy érzem,ez nagyban nem fogja befolyásolni a rendezvény látogatottságát, mivel akik akarnak mindkét rendezvényen részt tudnak venni (mint ahogy nagyon sokan ezt is teszik), és a több száz fős előrejelzések alapján, bizakodom, hogy egy nagy buli lesz a miénk is!

Terveztek még máskor is ilyen nagyobb kaliberű megmozdulást?

Évente két alkalommal fog ez a Party sorra kerülni, a következő októberben lesz, vagy Székesfehérvár, vagy Győr helyszínnel! Ezenkívül a Depeche Mode tábor tervünk már megvan, és a megvalósítás is folyamatban van. Új helyszínen, magas színvonallal kb három napos időtartamot, és legalább nyolc koncertet tervezünk! Bővebben erről hamarosan!

Te nagyon sok klubba ellátogatsz, hol mint vendég, hol mint a helyzet felmérője. Mi a véleményed, hogyan állnak a többiek az ilyen összefogáshoz? Vidéken, vagy a fővárosban erősebb erre az igény?

Én szinte Magyarország majdnem összes klubjában jártam már a hosszú évek során, bár ugyan sajos még maradt ki néhány hely, de remélem talán egyszer sikerül meglátogatni az összes régió klubját az országban, amik még létezik! Mindkét célból eljártam mostanában, de régen, inkább mint vendég voltam általában. Mint írtam is, úgy vettem észre, hogy minden nagyvárosban a klubvezetők pozitívan állnak hozzá ehhez a kérdéshez, segítenek, támogatnak, amiben csak tudnak, és ez nekem nagyon jó érzés! Az meg, hogy a rajongók, hogy állnak ehhez, az lemérhető az érdeklődésből, a rengeteg levélből, amit kapok, hogy szorítanak, és sok sikert kívánnak a rendezvényhez! Nincs kiemelten nagy különbség a rendezvény iránt érdeklődők helyi hovatartozásától függően, persze mivel Budapest 2 milliós város , így természetszerűleg onnan többen érdeklődnek, keresnek! De remélem mindenhonnan egyre többen fognak jönni!

Mi a szombat este nagyvonalakban felállított menetrendje programok szempontjából?

Két teremben fogunk party-t rendezni este 8 órától. Lesz egy Depeche Mode terem, ahol nagy részben kedvenc zenekarunk dallamai fognak felcsendülni, valamint más populáris dallamokkal is megörvendeztetik a DJ-k a rajongókat, illetve lesz egy kisterem, ahol főként EBM, Dark, Gothic, Industrial vonulat lesz a fő attrakció! 5 DJ-vel fogunk dolgozni, akik váltják egymást folyamatosan, és a sikerszámoktól, a kevésbé ismert undergroundabb zenékig- videókig szinte mindent felvonultatnak a repertoárjaikból! Az est kiemelkedő egy órája, Magyarország egyik legnépszerűbb, Depeche Mode Tribute zenekara, a Black Celebration, élő fellépésével fog eltelni, este 11 óra körül! A party reggel hatig tart, vagy kifulladásig!

Élő fellépések mennyire válhatnak gyakorivá? Szomorú tapasztalat, hogy a legtöbb olyan hazai zenekar amely ebben a szintipopos, esetleg ebm-es, vagy egyéb efféle elektronikus zenei vonalon mozog, és főként ha ennek nem is annyira feltétlenül trendi ágát műveli, elég nehezen talál fellépési lehetőséget. A pecsás Hungarian DM klub az utóbbi években tudtommal eleve elzárkózik a fellépési lehetőségek nyújtásától, a kisebb pesti klubok költségvetésébe pedig a koncertek sokszor alig, vagy nem is férnek bele . Ám ugyanakkor rock klubokba sem igazán illenek bele ezek a csapatok stílusilag, viszont a maintstream popzene meg a legtöbbjüktől szintén távol áll. Van e a tervek között esetleg valami ilyesfajta törekvés is, ami netán jobban odafigyelne ezekre a formációkra?

Ez egy rövid válasz lesz! Nekünk csak és kizárólag olyan party-jaink lesznek, ahol lehetőséget kívánunk biztosítani, akár a népszerűbb, akár az ismeretlenebb magyar zenekaroknak, akik kötődnek ezekhez a stílusokhoz! A következő rendezvényre, már most két zenekar fellépése van lekötve, és még szeretnénk, egy harmadikat is!

Köszönöm a beszélgetést, kívánom, hogy koronázza eredmény a munkátokat, és nagyon sok sikert hozzá!


Leave a comment